Haast altijd weer haast

Steeds meer natuurgebieden krijgen mountain bike routes. Die kruisen natuurlijk wandelpaden. En wie heeft er dan voorrang? Hier geldt natuurlijk het recht van de snelste en sterkste

Het is geweldig dat mensen de auto thuislaten en de fiets nemen. Fijn! Dat we de gezondheidsvoordelen van een rondje fietsen, racefietsen ontdekken. Steeds vaker stappen we op de fiets om naar het werk te gaan, de trein of de bus te halen. Super voor het milieu en onze eigen gezondheid. Maar zodra we op de fiets zitten worden we andere mensen: we krijgen haast.

Op de fiets krijg je haast, het gebeurt vrijwel vanzelf.  Elke keer is er wel reden om te racen: het halen van de brug, een pont op tijd zijn op een vergadering.

Bij de fietser gebeurt nu hetzelfde als eerder bij de auto: hoe harder je voertuig gaat, hoe later je van huis gaat, hoe krapper je planning dan wordt en vervolgens…hoe meer haast je weer krijgt.

Uit onderzoek blijkt telkens weer dat een beleid gericht op gedragsverandering niet werkt. En als we zelf op de fiets stappen, merken we hoe snel we zijn vergeten dat we even daarvoor de kwetsbare wandelaar waren. SWOV onderzocht allerhande maatregelen en wat blijkt: gewoon fysieke snelheid beperkende maatregelen werken het beste.

Jaarlijks overlijden circa 200 personen als gevolg van een ongeval tijdens het fietsen. De aantallen stijgen al jaren met als oorzaak dichtgeslibde fietspaden, steeds sneller rijdende fietsen en geïrriteerd fietsgedrag. Over ongevallen met voetgangers worden geen tellingen bijgehouden dat zegt ook wel weer voldoende.

 

.

Gerelateerde artikelen

Struinpaden worden Mountainbikeroutes

Struinpaden worden Mountainbikeroutes

Steeds meer natuurgebieden krijgen mountain bike routes. Die kruisen natuurlijk wandelpaden. En wie heeft er dan voorrang? Hier geldt natuurlijk het recht van de snelste en sterkste Er zijn geen regels voor plaatsen die geen (openbare) weg zijn. Het is op dat soort...

Lees meer
Fietser te Gast , Shared Space

Fietser te Gast , Shared Space

Fietser te Gast , Shared Space. Het lijkt slim. De praktijk wijst anders uit. Fietsers laten zich weinig gelegen liggen aan het ‘te gast’ zijn. Fietser te Gast , Shared Space, het lijkt slim, samen de openbare ruimte delen onder de noemer “Fietser te Gast” op het...

Lees meer