Fietser te Gast , Shared Space

Fietser te Gast , Shared Space. Het lijkt slim. De praktijk wijst anders uit. Fietsers laten zich weinig gelegen liggen aan het ‘te gast’ zijn.

Fietser te Gast , Shared Space, het lijkt slim, samen de openbare ruimte delen onder de noemer “Fietser te Gast” op het voetpad. De praktijk wijst anders uit. Fietsers laten zich weinig gelegen liggen aan het ‘te gast’ zijn. Voor veel fietsers betekent deze tekst gewoon dat zij hier mogen “fietsen”. Het ‘te gast zijn’ zien ze niet, het zegt ze ook niks. En ze hebben gelijk, want die term bestaat wettelijk niet eens. Sterker, er zijn al fietsers geweest die met succes betere fietsvoorzieningen op zo’n pad hebben geëist. De raad van State kon niets anders doen, dan de fietsers hun zin geven. Immers, er mocht toch gefietst worden…. In de praktijk betekent dit dat de kwetsbaarste verkeersdeelnemers eieren voor hun geld kiezen, en ruim baan geven aan de voorbijsnellende fietsers. Het “fietser te Gast”, het ‘Shared Space’ idee is een succes zeggen gemeenten dan, maar zij snappen niet dat dit succes ten koste van de voetgangers gaat. Ze willen niet weten. Dat het wandelpad feitelijk een fietspad is geworden. Wandelaars worden daar voortaan gedoogd, mits zij op tijd opzij springen.

‘Fietser te Gast’, het is een nepregeling en de Voetgangers Vereniging Nederland gaat daarmee samen met andere organisaties aan de slag.

In toenemende mate worden wandelgebieden overgenomen door fietsers onder het motto “Fietser te Gast”. We zien de  “Fietser te Gast”- oplossing telkens oppoppen als er een gebied is waar illegale, of gedoog fietsers over wandelpaden fietsen. Dat leidt tot conflicten omdat fietsers wandelaars een veilig gevoel geven. De oplossing is paradoxaal: geef fietsers meer rechten: gewoon het illegaal gebruik van een voetpad door fietsers honoreren met het nieuwe ‘te gast embleem’. De overheid gaat er paradoxaal genoeg van uit dat de fietsers zich dan wél gaan inhouden.

Een voorbeeld van deze redenatie zien we in Alphen aan de Rijn
In de wijk Zegersloot ligt het Heempark De Kromme Aar. Net als het Bospark en het Weteringpad, maakt De Kromme Aar deel uit van de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur, die natuurgebieden met elkaar verbindt.
Het Heempark is een prachtig natuur- en watergebied in de gemeente Alphen aan den Rijn. Veel inwoners weten het gebied te vinden voor activiteiten, rust en natuur. Het Heempark wordt veel gebruikt door wandelaars, (snor)fietsers en brommers. Dit gaat niet altijd in harmonie. Daarom worden fietsers als te gast aangewezen in dit gebied. Dit bekent het gebied primair voor voetgangers is en dat die te allen tijde voorrang hebben op fietsers.
De overlast die voetgangers op voetgangerspad ervaren van fietsers wordt vergoot maar de overheid zegt doodleuk dat het beter wordt. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Haast altijd weer haast

Haast altijd weer haast

Steeds meer natuurgebieden krijgen mountain bike routes. Die kruisen natuurlijk wandelpaden. En wie heeft er dan voorrang? Hier geldt natuurlijk het recht van de snelste en sterkste Het is geweldig dat mensen de auto thuislaten en de fiets nemen. Fijn! Dat we de...

Lees meer
Struinpaden worden Mountainbikeroutes

Struinpaden worden Mountainbikeroutes

Steeds meer natuurgebieden krijgen mountain bike routes. Die kruisen natuurlijk wandelpaden. En wie heeft er dan voorrang? Hier geldt natuurlijk het recht van de snelste en sterkste Er zijn geen regels voor plaatsen die geen (openbare) weg zijn. Het is op dat soort...

Lees meer